Waterhardheid Homoet (Overbetuwe)

Zacht
0
4,80
dH
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,80 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Homoet. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH betekent 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Homoet is 7,90 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Homoet telt 80 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Homoet maakt deel uit van de gemeente Overbetuwe. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Homoet

Mensen kunnen waterhardheid van 4,80 dH misschien "heel gewoon" vinden. De ervaring van een vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 4,80 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Homoet objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,80 dH in Homoet**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met totaal kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Homoet

Berekening voor 4,80 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Homoet?

Onthard water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Homoet is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,80 naar 0 dH te verminderen.