Waterhardheid Honselersdijk (Westland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Honselersdijk. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Honselersdijk is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Honselersdijk biedt plaats aan 7.595 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Honselersdijk maakt deel uit van de gemeente Westland. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Honselersdijk

De perceptie van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en het schrobben van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Honselersdijk objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Honselersdijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Honselersdijk

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Honselersdijk?

Een ieder beleeft kalkvrij leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Honselersdijk is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.