Waterhardheid Hoog Soeren (Apeldoorn)

Zacht
0
5,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,80 dH. Zo hard is het kraanwater in Hoog Soeren. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 5,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,58 kilogram kalkdeeltjes.

Hoog Soeren is een kleine woonplaats met 250 inwoners. Hoog Soeren maakt deel uit van de gemeente Apeldoorn. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Hoog Soeren

Mensen kunnen een waterhardheid van 5,80 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De ontvangst van een gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 5,80 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Hoog Soeren objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,80 Duitse graden in Hoog Soeren**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Hoog Soeren

Berekening voor 5,80 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,80 dH x 180m3 = 18,58 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Hoog Soeren?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoog Soeren is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 5,80 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.