Waterhardheid Hoogblokland (Giessenlanden)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Hoogblokland is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Hoogblokland is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Hoogblokland is een kleine woonplaats met 1.450 inwonenden. Hoogblokland maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Giessenlanden.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Hoogblokland

De ervaring van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Hoogblokland objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Hoogblokland**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Hoogblokland

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hoogblokland?

Onthard water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in regio’s met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoogblokland is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.