Waterhardheid Hooge Mierde (Reusel-De Mierden)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Hooge Mierde bedraagt ongeveer 9,41 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk per kuub water. 9,41 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,15 kilogram kalkaanslag.

Hooge Mierde is een kleine woonplaats met 1.675 inwonenden. Hooge Mierde ligt in de gemeente Reusel-De Mierden. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Hooge Mierde

Iemand kan waterhardheid van 9,41 Duitse graden "normaal" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat water van 9,41 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Hooge Mierde objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,41 Duitse graden in Hooge Mierde**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Hooge Mierde

Becijfering voor 9,41 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,41 dH x 180m3 = 30,15 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hooge Mierde?

Iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hooge Mierde is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 9,41 naar 0 Duitse graden te verminderen.