Waterhardheid Hoogeloon (Bladel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Hoogeloon heeft een waterhardheid van 9,41 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 9,41 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,15 kilogram kalk.

Hoogeloon is een kleine woonplaats met 2.205 inwonenden. Hoogeloon ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Bladel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Hoogeloon

De ervaring van een vastgestelde hardheid is merkbaar subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 9,41 dH "normaal" vinden en het ontkalken van de badkamer aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 9,41 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Hoogeloon objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 9,41 dH in Hoogeloon**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hoogeloon

Berekening voor 9,41 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,41 dH x 180m3 = 30,15 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Hoogeloon?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoogeloon is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 9,41 naar 0 dH te verminderen.