Waterhardheid Hoogenweg (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Hoogenweg heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,60 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 leidingwater. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Hoogenweg is 9,80 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Hoogenweg biedt plaats aan 400 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Hoogenweg ligt in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Hardenberg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Hoogenweg

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. U kunt zo een hardheid van 7,60 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat water van 7,60 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Hoogenweg objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 7,60 Duitse graden in Hoogenweg**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hoogenweg

Calculatie voor 7,60 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Hoogenweg?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine restant komt het meest voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoogenweg is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,60 naar 0 dH te reduceren.