Waterhardheid Hoogerheide (Woensdrecht)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Hoogerheide. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Hoogerheide is 10,98 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Hoogerheide biedt plaats aan 9.070 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Hoogerheide hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Woensdrecht.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Hoogerheide

De beleving van een gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Hoogerheide waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Hoogerheide**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoogerheide

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hoogerheide?

Iedereen ervaart volledig zacht drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoogerheide is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.