Waterhardheid Hoogeveen (Hoogeveen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Hoogeveen bedraagt ongeveer 6,38 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Hoogeveen is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Hoogeveen biedt plaats aan 39.515 inwoners. Het is een naar verhouding grote woonplaats. Hoogeveen maakt deel uit van de gemeente Hoogeveen. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Hoogeveen

Iemand kan hardheid van 6,38 dH misschien "OK" vinden. De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Hoogeveen objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Hoogeveen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Hoogeveen

Calculatie voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Hoogeveen?

Iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoogeveen is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.