Waterhardheid Hoogland (Amersfoort)

Zacht
0
5,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,80 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Hoogland. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 5,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,58 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoogland telt 10.635 inwonenden. Dit is een redelijk kleine woonplaats. Hoogland maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Amersfoort.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Hoogland

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 5,80 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schrobben van de kranen accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 5,80 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Hoogland waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,80 Duitse graden in Hoogland**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Hoogland

Becijfering voor 5,80 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,80 dH x 180m3 = 18,58 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hoogland?

Een ieder ervaart zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoogland is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 5,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.