Waterhardheid Hooglanderveen (Amersfoort)

Zacht
0
5,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Hooglanderveen is ongeveer 5,30 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 5,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,98 kilogram kalkdeeltjes.

Hooglanderveen telt 4.225 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Hooglanderveen maakt deel uit van de gemeente Amersfoort. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Hooglanderveen

De ervaring van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,30 Duitse graden "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water van 5,30 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hooglanderveen waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,30 dH in Hooglanderveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hooglanderveen

Berekening voor 5,30 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,30 dH x 180m3 = 16,98 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hooglanderveen?

Kalkvrij water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hooglanderveen is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 5,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.