Waterhardheid Hoogmade (Kaag en Braassem)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Hoogmade. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Hoogmade is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Hoogmade is een erg kleine woonplaats met 1.685 inwoners. Hoogmade ligt in de gemeente Kaag en Braassem. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Hoogmade

Sommige mensen kunnen een hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De betekenis van de vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Hoogmade objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Hoogmade**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hoogmade

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Hoogmade?

Een ieder ervaart volledig onthard kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het meest voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hoogmade is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.