Waterhardheid Hoogwoud (Opmeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Hoogwoud minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Hoogwoud is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Hoogwoud is een kleine woonplaats met 4.010 inwonenden. Hoogwoud maakt deel uit van de gemeente Opmeer. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Hoogwoud

De beleving van een gegeven waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de douche voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Hoogwoud objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Hoogwoud**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Hoogwoud

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Hoogwoud?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hoogwoud is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.