Waterhardheid Hoorn (Hoorn)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Hoorn (NH) ligt rond de 6,00 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Hoorn (NH) is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Hoorn is een redelijk grote woonplaats met 51.895 inwonenden. Hoorn is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hoorn.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Hoorn

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van de vastgestelde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Hoorn objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Hoorn**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Hoorn

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hoorn?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoorn is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.