Waterhardheid Hoorn (Terschelling)

Zacht
0
7,00
dH
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Hoorn (Terschelling). Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Hoorn (Terschelling) is 7,30 dH. Dit is tamelijk hard water.

Hoorn is een kleine woonplaats met 470 inwoners. Hoorn maakt deel uit van de gemeente Terschelling. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Hoorn

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de tegels voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 7,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Hoorn objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,00 dH in Hoorn**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hoorn

Berekening voor 7,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Hoorn?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hoorn is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,00 naar 0 dH terug te brengen.