Waterhardheid Hoornaar (Giessenlanden)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Hoornaar heeft een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Hoornaar is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Hoornaar is een kleine woonplaats met 1.750 inwoners. Hoornaar ligt in de gemeente Giessenlanden. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Hoornaar

Iemand kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Hoornaar waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Hoornaar**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoornaar

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Hoornaar?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoornaar is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.