Waterhardheid Horssen (Druten)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Horssen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Horssen biedt plaats aan 1.665 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Horssen is onderdeel van de gemeente Druten. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Horssen

De beleving van een gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,30 dH "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 7,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Horssen objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in water meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,30 dH in Horssen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Horssen

Calculatie voor 7,30 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Horssen?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in regio’s met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Horssen is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 7,30 naar 0 dH terug te brengen.