Waterhardheid Horst (Horst aan de Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Horst (Haors) bedraagt ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Horst (Haors) is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Horst is een betrekkelijk kleine woonplaats met 12.785 inwonenden. Horst maakt deel uit van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Horst aan de Maas.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Horst

U kunt een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "geen probleem" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Horst waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Horst**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Horst

Berekening voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Horst?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Horst is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.