Waterhardheid Houten (Houten)

Zacht
0
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Houten ligt in de buurt van 7,40 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

Houten is een betrekkelijk grote woonplaats met 45.245 inwoners. Houten is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Houten.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Houten

De beleving van een gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,40 dH "OK" vinden en het ontkalken van de tegels voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water van 7,40 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Houten waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,40 Duitse graden in Houten**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Houten

Becijfering voor 7,40 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Houten?

Een ieder ervaart zacht kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Houten is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,40 naar 0 dH terug te brengen.