Waterhardheid Huijbergen (Woensdrecht)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Huijbergen minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Huijbergen is 10,98 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Huijbergen biedt plaats aan 2.140 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Huijbergen ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Woensdrecht.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Huijbergen

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en het schrobben van de douche aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Huijbergen waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Huijbergen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Huijbergen

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Huijbergen?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Huijbergen is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH te verminderen.