Waterhardheid Huis ter Heide (Zeist)

Zacht
0
5,50
dH
6,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Huis ter Heide bedraagt ongeveer 5,50 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Huis ter Heide is 6,60 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Huis ter Heide is een kleine woonplaats met 2.160 inwonenden. Huis ter Heide hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Zeist.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Huis ter Heide

Mensen kunnen een waterhardheid van 5,50 dH "normaal" vinden. De betekenis van de gegeven hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 5,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Huis ter Heide objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 5,50 dH in Huis ter Heide**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Huis ter Heide

Calculatie voor 5,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Huis ter Heide?

Praktisch iedereen ervaart onthard leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Huis ter Heide is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 5,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.