Waterhardheid Huizen (Huizen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Huizen heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Huizen is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Huizen is een naar verhouding grote woonplaats met 41.445 inwonenden. Huizen bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Huizen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Huizen

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Huizen waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Huizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Huizen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Huizen?

Een ieder ervaart volledig zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Huizen is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.