Waterhardheid Hulshorst (Nunspeet)

Zacht
0
3,80
dH
5,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Hulshorst ligt in de buurt van de 3,80 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 3,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 12,18 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Hulshorst is 5,70 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Hulshorst telt 2.040 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Hulshorst bevindt zich in de gemeente Nunspeet. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Hulshorst

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 3,80 Duitse graden misschien "OK" vinden. De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 3,80 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Hulshorst objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 3,80 Duitse graden in Hulshorst**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hulshorst

Rekensom voor 3,80 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 3,80 dH x 180m3 = 12,18 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hulshorst?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hulshorst is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 3,80 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.