Waterhardheid Hulten (Gilze en Rijen)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,90 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Hulten. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter leidingwater. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag.

Hulten telt 325 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Hulten bevindt zich in de gemeente Gilze en Rijen. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Hulten

Men kan een waterhardheid van 7,90 dH "geen probleem" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Hulten objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,90 dH in Hulten**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Hulten

Calculatie voor 7,90 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Hulten?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hulten is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.