Waterhardheid Hummelo (Bronckhorst)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
12,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Hummelo heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,30 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Hummelo is 12,40 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Hummelo is een kleine woonplaats met 1.600 inwoners. Hummelo is onderdeel van de gemeente Bronckhorst. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Hummelo

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,30 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Maar het is ook niet waar dat water van 7,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hummelo objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,30 dH in Hummelo**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Hummelo

Rekensom voor 7,30 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hummelo?

Praktisch iedereen beleeft zacht drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hummelo is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 7,30 naar 0 dH te verminderen.