Waterhardheid Hurdegaryp (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,60 dH. Zo hard is het drinkwater in Hurdegaryp (Hardegarijp). Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 9,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,76 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hurdegaryp is een kleine woonplaats met 4.865 inwoners. Hurdegaryp bevindt zich in de gemeente Tytsjerksteradiel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Hurdegaryp

De betekenis van een vastgestelde hardheid is zeer subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 9,60 dH "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douche dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 9,60 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Hurdegaryp objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 9,60 Duitse graden in Hurdegaryp**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hurdegaryp

Becijfering voor 9,60 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,60 dH x 180m3 = 30,76 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Hurdegaryp?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hurdegaryp is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 9,60 naar 0 dH te verminderen.