Waterhardheid IJhorst (Staphorst)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in IJhorst kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 7,50 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

IJhorst telt 1.210 inwoners. Het is een kleine woonplaats. IJhorst is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Staphorst.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater IJhorst

U kunt een hardheid van 7,50 dH misschien "acceptabel" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 7,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid IJhorst waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,50 Duitse graden in IJhorst**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid IJhorst

Berekening voor 7,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in IJhorst?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats IJhorst is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.