Waterhardheid IJsselmuiden (Kampen)

Zacht
0
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,40 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in IJsselmuiden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter drinkwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

IJsselmuiden is een relatief kleine woonplaats met 12.495 inwoners. IJsselmuiden maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Kampen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water IJsselmuiden

De beleving van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,40 dH "OK" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de tegels accepteren.

Water met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 7,40 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid IJsselmuiden objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,40 dH in IJsselmuiden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid IJsselmuiden

Rekensom voor 7,40 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in IJsselmuiden?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats IJsselmuiden is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,40 naar 0 Duitse graden te reduceren.