Waterhardheid IJsselstein (IJsselstein)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in IJsselstein kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 6,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkdeeltjes.

IJsselstein is een redelijk grote woonplaats met 34.255 inwoners. IJsselstein is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente IJsselstein.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater IJsselstein

U kunt waterhardheid van 6,50 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 6,50 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid IJsselstein objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,50 Duitse graden in IJsselstein**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water IJsselstein

Calculatie voor 6,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in IJsselstein?

Iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats IJsselstein is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.