Waterhardheid IJzendoorn (Neder-Betuwe)

Zacht
0
4,80
dH
4,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in IJzendoorn is om en nabij de 4,80 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in IJzendoorn is 4,90 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

IJzendoorn telt 1.085 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. IJzendoorn bevindt zich in de gemeente Neder-Betuwe. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater IJzendoorn

De perceptie van een vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,80 dH "normaal" vinden en het schoonmaken van de douchekranen accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 4,80 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid IJzendoorn waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,80 Duitse graden in IJzendoorn**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water IJzendoorn

Rekensom voor 4,80 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in IJzendoorn?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats IJzendoorn is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,80 naar 0 dH te reduceren.