Waterhardheid Ingelum (Menameradiel)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Ingelum (Engelum). Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Ingelum (Engelum) is 8,00 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Ingelum telt 400 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Ingelum hoort bij de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Menameradiel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Ingelum

U kunt een waterhardheid van 6,80 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat water van 6,80 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Ingelum objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,80 Duitse graden in Ingelum**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ingelum

Becijfering voor 6,80 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Ingelum?

Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ingelum is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,80 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.