Waterhardheid Ingen (Buren)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
11,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,90 dH. Zo hard is het water in Ingen minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Ingen is 11,50 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Ingen is een kleine woonplaats met 2.185 inwoners. Ingen is onderdeel van de gemeente Buren. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Ingen

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,90 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand dulden.

Water met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 4,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Ingen waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,90 Duitse graden in Ingen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Ingen

Becijfering voor 4,90 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Ingen?

Iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ingen is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.