Waterhardheid Itens (Littenseradiel)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Itens is om en nabij de 6,20 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Itens is 8,30 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Itens telt 255 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Itens bevindt zich in de gemeente Littenseradiel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Itens

De perceptie van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,20 Duitse graden "prima" vinden en dus het schrobben van de tegels voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Itens waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,20 Duitse graden in Itens**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Itens

Berekening voor 6,20 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Itens?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Itens is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,20 naar 0 dH te verminderen.