Waterhardheid Jabeek (Onderbanken)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Jabeek (Jaobik). Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Jabeek (Jaobik) is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Jabeek biedt plaats aan 715 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Jabeek is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Onderbanken.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Jabeek

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat water van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Jabeek objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Jabeek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Jabeek

Rekensom voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Jabeek?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Jabeek is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.