Waterhardheid Jellum (Littenseradiel)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Jellum kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,20 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Jellum is 8,30 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Jellum is een kleine woonplaats met 150 inwoners. Jellum maakt deel uit van de gemeente Littenseradiel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Jellum

Iemand kan een hardheid van 6,20 Duitse graden "OK" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,20 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Jellum objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,20 dH in Jellum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Jellum

Berekening voor 6,20 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Jellum?

Een ieder ondervindt volledig onthard drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Jellum is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,20 naar 0 dH terug te brengen.