Waterhardheid Jelsum (Leeuwarderadeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,00
dH
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Jelsum is om en nabij de 8,00 dH. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter leidingwater. 8,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,63 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Jelsum is 9,50 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Jelsum is een erg kleine woonplaats met 345 inwoners. Jelsum maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Leeuwarderadeel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Jelsum

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 8,00 dH "geen probleem" vinden en het boenen van de tegels accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 8,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Jelsum waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 8,00 Duitse graden in Jelsum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Jelsum

Becijfering voor 8,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,00 dH x 180m3 = 25,63 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Jelsum?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Jelsum is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 8,00 naar 0 dH terug te brengen.