Waterhardheid Jistrum (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Jistrum (Eastrum) ligt rond de 9,30 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 drinkwater. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Jistrum (Eastrum) is 9,60 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Jistrum biedt plaats aan 950 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Jistrum maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Tytsjerksteradiel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Jistrum

De gewaarwording van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 9,30 dH "OK" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de tegels accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 9,30 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Jistrum waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 9,30 Duitse graden in Jistrum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Jistrum

Berekening voor 9,30 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Jistrum?

Een ieder ondervindt onthard leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Jistrum is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.