Waterhardheid Julianadorp (Den Helder)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Julianadorp is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Julianadorp is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Julianadorp biedt plaats aan 14.490 inwonenden. Het is een redelijk kleine woonplaats. Julianadorp bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Den Helder.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Julianadorp

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH wellicht "geen probleem" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Julianadorp objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Julianadorp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Julianadorp

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Julianadorp?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het meest voor in streken met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Julianadorp is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.