Waterhardheid Kaag (Kaag en Braassem)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Kaag is 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Kaag is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Kaag is een zeer kleine woonplaats met 485 inwoners. Kaag bevindt zich in de gemeente Kaag en Braassem. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Kaag

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH misschien "prima" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Kaag objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Kaag**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Kaag

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Kaag?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kaag is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.