Waterhardheid Kaard (Terschelling)

Zacht
0
7,00
dH
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Kaard. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Kaard is 7,30 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Kaard is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Terschelling.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Kaard

De indruk van een gegeven hardheid is zeer persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,00 dH "prima" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de glazen douchewand dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 7,00 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Kaard waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,00 dH in Kaard**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Kaard

Calculatie voor 7,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Kaard?

Iedereen beleeft zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kaard is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,00 naar 0 dH te verminderen.