Waterhardheid Kaatsheuvel (Loon op Zand)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Kaatsheuvel. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Kaatsheuvel is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Kaatsheuvel telt 16.460 inwoners. Het is een redelijk kleine woonplaats. Kaatsheuvel maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Loon op Zand.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Kaatsheuvel

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de douche dulden.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 7,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Kaatsheuvel waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,50 dH in Kaatsheuvel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Kaatsheuvel

Becijfering voor 7,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Kaatsheuvel?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kaatsheuvel is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,50 naar 0 dH te reduceren.