Waterhardheid Kallenkote (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Kallenkote. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Kallenkote is 8,10 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Kallenkote telt 325 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Kallenkote hoort bij de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Steenwijkerland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Kallenkote

U kunt een waterhardheid van 7,30 dH wellicht "normaal" vinden. De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 7,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Kallenkote objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,30 dH in Kallenkote**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Kallenkote

Calculatie voor 7,30 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Kallenkote?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine residu komt het meest voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kallenkote is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.