Waterhardheid Kamerik (Woerden)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Kamerik ligt in de buurt van 7,60 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Kamerik telt 3.745 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Kamerik bevindt zich in de gemeente Woerden. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Kamerik

De ervaring van een gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,60 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het boenen van de tegels dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Kamerik waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,60 dH in Kamerik**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Kamerik

Becijfering voor 7,60 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Kamerik?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kamerik is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 7,60 naar 0 dH terug te dringen.