Waterhardheid Kampen (Kampen)

Zacht
0
6,10
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,10 Duitse graden. Zo hard is het water in Kampen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Kampen is een naar verhouding grote woonplaats met 34.770 inwoners. Kampen ligt in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Kampen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Kampen

De beleving van een gegeven waterhardheid is erg persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,10 dH "prima" vinden en het boenen van de douchekranen aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 6,10 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Kampen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,10 dH in Kampen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Kampen

Becijfering voor 6,10 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Kampen?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kampen is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.