Waterhardheid Kamperland (Noord-Beveland)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Kamperland kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,38 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Kamperland is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Kamperland is een erg kleine woonplaats met 2.065 inwoners. Kamperland is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Noord-Beveland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Kamperland

Iemand kan hardheid van 6,38 Duitse graden misschien "OK" vinden. De betekenis van de vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Kamperland waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Kamperland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Kamperland

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Kamperland?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kamperland is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.