Waterhardheid Kamperveen (Kampen)

Zacht
0
6,10
dH
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,10 dH. Zo hard is het drinkwater in Kamperveen minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Kamperveen is 7,40 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Kamperveen is een kleine woonplaats met 835 inwoners. Kamperveen ligt in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Kampen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Kamperveen

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,10 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 6,10 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Kamperveen objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,10 Duitse graden in Kamperveen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Kamperveen

Calculatie voor 6,10 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Kamperveen?

Een ieder ondervindt volledig onthard water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kamperveen is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,10 naar 0 dH te verminderen.