Waterhardheid Kantens (Eemsmond)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Kantens ligt rond de 9,00 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.

Kantens biedt plaats aan 750 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Kantens is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Eemsmond.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Kantens

Men kan een hardheid van 9,00 dH "OK" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 9,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Kantens waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,00 dH in Kantens**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Kantens

Calculatie voor 9,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Kantens?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kantens is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 9,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.