Waterhardheid Kapelle (Kapelle)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Kapelle kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Kapelle is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Kapelle is een kleine woonplaats met 8.905 inwonenden. Kapelle maakt deel uit van de gemeente Kapelle. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Kapelle

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "prima" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels dulden.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Kapelle waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 dH in Kapelle**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Kapelle

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Kapelle?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kapelle is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te dringen.