Waterhardheid Kapellebrug (Hulst)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Kapellebrug. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Kapellebrug is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Kapellebrug biedt plaats aan 370 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Kapellebrug is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Hulst.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Kapellebrug

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,38 dH misschien "OK" vinden. De waarneming van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Kapellebrug objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Kapellebrug**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Kapellebrug

Calculatie voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Kapellebrug?

Iedereen ondervindt zacht leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in streken met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kapellebrug is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.