Waterhardheid Kats (Noord-Beveland)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Kats. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Kats is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Kats biedt plaats aan 445 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Kats is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Noord-Beveland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Kats

De betekenis van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat water van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Kats waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Kats**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Kats

Rekensom voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Kats?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kats is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te dringen.